tisdag 1 oktober 2013

Surdegsbröd utan jäst

Har en surdeg som jag alltid förvarar i mitt kylskåp. När det är dags att baka tar jag fram den och matar med mjöl och ljummet vatten och låter den stå och "växa" över natten.

Så här ser det ut dagen efter: det har börjat bubbla och doftar surt. 


Jag tillsatte sen dagen efter ca 7 dl ljummet vatten, salt, lite socker, hälften av surdegen samt mjöl och knådade degen. Man kan tillsätta lite jäst ca 10-12g för att skynda på jäs-processen, men det går bra att skippa jästen helt som jag gjorde. Räkna då med en lång jäsningstid. Jag lät sen degen stå i kylskåp under natten och tog ut den nästa dag efter att jag kommit hem från jobbet. 

Degen hade växt till det dubbla i kylskåpet. Kavlade ut till 4 rullar och lät den stå i rumsvärme ytterligare en timme. Gräddade sen i ugnen ca 30 min i 200c. 

Resultatet blir ett riktigt gott och mustigt bröd med en knaprig yta. Brödet blir även luftigt och har även lite längre hållbarhet än vanligt bröd. Ja, det tar väldigt lång tid men är värt det definitivt. 


 

Inga kommentarer: